Recepthanterare (v6.0) - LabCollector

SAMMANFATTNING:

Recepthanteraren verktyg hjälp för hantera, utföra och spåra produktionen av media, komplexa reagenser, produktsammansättningar, etc.
Det här verktyget är länkat till Reagens & Supplies-posterna och tillhörande partier, därför måste du skapa poster för de kemikalier/reagenser som skulle användas för att skapa de nya recepten.
Därför måste modulen Reagent & Supplies fyllas i innan du använder Recept Manager.

Det finns två steg involverade i receptframställning: -

1.Skapa en kategori och ett recept

2. Utför receptet

1.Skapa en kategori och ett recept

Anmärkningar
Endast användare på administratörsnivå skapar recept.
  • För att skapa ett recept gå till ADMINISTRATION -> DATA -> HANTERA RECEPT
  • Sidan nedan kommer att dyka upp. Du kan antingen lägga till ett nytt recept eller redigera ett befintligt.
  • Du kan först lägga till kategorierna för att dela upp dina recept i olika grupper.
  • 1. Klicka på alternativet "Kategorier" så ser du en sida nedan där du kan
    • A. Lägg till kategori
    • B. Klicka på kategorinamn för att se alla recept i den.
  • 2. Om du väljer alternativet "Lägg till recept" kommer sidan nedan att dyka upp.
    Varje steg förklaras i detalj nedan.
  • 3. Du kan lägga till detaljer om ditt recept här. Till exempel som bilden nedan.
    • A. Lägg till namnet på ditt recept.
    • B. Lägg till kategorin i receptet som du tidigare lagt till.
    • C. Lägg till en beskrivning av receptet.
  • 4. Här kan du lägga till steg-för-steg-instruktioner, från textindikation till val av en eller flera komponenter för att ta bort lager.

• A. Grundläggande steg (Version 6.1):
    • A.1 Om du bara behöver lägga till en förklaring eller ett enkelt protokollsteg kan du göra det här.
    • A.2 När du lägger till ett grundläggande steg kan du också lägga till en generisk kvantitet för att ange den kvantitet som ska användas i detta steg men utan avlagringsåtgärd i modulen Reagent & Supplies, till exempel med vatten.
  • B. Komponenter:
    • F.1 Du kan lägga till komponenterna i receptet här.
      • Till exempel måste du göra en Tris HCL-buffert. Så du väljer de nödvändiga komponenterna eller kemikalierna från modulen Reagens and Supplies. Du lägger till den erforderliga mängden och den enhet du ska använda från lagret/partiet som definierats i modulen reagens och tillbehör.
      • NY! Sedan version 6.1, kan du också lägga till ett toleransvärde för att systemet ska kunna lagerföra mycket med kvantitet inom toleransintervallet. I exemplet nedan, om den tillgängliga kvantiteten är mellan 11.1 och 12.1 g, kan receptet utföras.
    • F.2 Alternativ komponentlinje
      • NY! Också, i version 6.1, kan du lägga till en alternativ komponent till den huvudsakliga.
      • Du har till exempel ett reagens från andra leverantörer än vad som kan användas, eller ett rör som kan vara 10mL eller 15mL.
      • I dessa fall klickar du på   att ha en extra rad komponenter i samma steg.
      • Nu har du hjälp vid receptframställning där beskrivningen om tolerans hjälper dig att förstå konceptet och reglerna kring det.
    • När du väljer en komponent kommer komponentalternativen att dyka upp
    • F.3 Delrecept tillåtet: Detta alternativ låter dig använda vissa komponenter eller kemikalier från hela receptet. Sibland kan vi lägga till valfri komponent som inte kommer att användas varje gång men beroende på vissa förhållanden.
    • F.4 Acceptera utgångna partier: Det här alternativet låter dig använda kemikalier som är över utgångsdatum.
    • F.5 Tillåt en hel del modifiering av kvantitet: Detta alternativ låter dig ändra mängden eller mängden av kemikalien som används för reagensberedning.
      • Partierna är de du skapar för kemikalier i reagenser och tillbehör (klicka på länken för att se vår kunskapsbas på hur man skapar larmpartier).
    • F.6 NY! Tillåt multiplikatorkoefficient: Sedan version 6.1, du kan lägga till en koefficient när du kör receptet för att automatiskt öka den använda kvantiteten.
      • I vårt exempel skapar vi det allmänna receptet för 100mL vatten, du kan aktivera detta alternativ om du till exempel vill kunna skapa 3 gånger mer volym.
      • I detta fall, sätt 3 som koefficient, och automatiskt kommer reagensmängderna att räknas om.
  •  5. Slutprodukt: Dessa alternativ hänför sig till det slutliga receptet när du har förberett reagensreceptet som ett nytt reagens.

• A.1 Ny produkt som inte finns i lager: Detta alternativ låter dig skapa ett nytt reagens i den modul du väljer.

• Modul: Här kommer en ny post att skapas i den modul du väljer.
      • Partistatus: Om du väljer modulen Reagens & Supplies kan du till och med skapa en produkt vars parti kan vara redo att användas eller vänta.
        Om du väljer någon annan modul än Reagens & Supplies, kommer inte lotalternativet att dyka upp.
    • A.2 Parti på en befintlig produkt: Det här alternativet låter dig skapa mycket på en befintlig post ENDAST i modulen Reagent & Supplies.
      • Partistatus: Detta alternativ låter dig ändra partistatus.
      • Redo att använda: Med det här alternativet kan du direkt använda partiet/batchen av produkten som härrör från receptet du just gjorde.
      • Placerad i kö: Detta alternativ låter dig behålla partiet/batchen av produkten som härrör från receptet. Detta kan göras till exempel när du vill spara partiet för ett specifikt experiment eller för att testas före användning.
      • Du har till exempel skapat en post för Tris-HCL-bufferten. Låt oss säga att du skapar ett nytt lager (parti) för framtida bruk. I det här scenariot kommer du att lägga till den slutliga produkten som ett annat parti i den redan befintliga posten i modulen Reagens och tillbehör.
      • Så när du väljer det här alternativet kommer du nedan att ha möjlighet att välja posten som du vill skapa denna lott för (till exempel tris HCL-buffert).
    • A.3 Endast partiförbrukning och ingen slutprodukt: Thans alternativ låter dig göra ett recept bara med hjälp av reagenserna utan att göra en slutprodukt. Det är helt enkelt ett lageralternativ med mer detaljer.
    •   A.4 Fritt val av användaren vid utförande: Detta alternativ låter dig välja ovanstående alternativ under utförandet av receptet.
      • Du kommer att få ett nytt alternativ nedan som ber dig att välja den avsedda modul du vill att detta recept ska vara.
  • 6. Observation: Detta alternativ låter dig skriva observationer för receptet, till exempel var du ska lagra receptet vid en specifik temperatur eller plats

2. Utför receptet (alla användare utom besökarnivå)

Anmärkningar
Alla användare kan köra recept utom besökarnivå.
  • För att skapa ett recept gå till VERKTYG -> RECEPT/TILLVERKNING -> HANTERA RECEPT
  • Sidan nedan kommer att dyka upp. När du väljer kategori för receptet (Alternativ 2 i del 1), kommer recepten som är länkade till just den kategorin att visas.
  •   En komplett logg med en detaljerad PDF-rapport för varje utfört recept finns på denna sida.
    När du har valt önskat recept visas receptet i körläge.
  • Alternativen för "Slutprodukt" beror på vilka alternativ du väljer i del 1.
  • 1. Produktnamn måste läggas till.
  • 2. För att "Skapa ett produktparti" måste du klicka på den lilla kryssrutan.
    • Partiet kommer att skapas i modulen Reagens & Supplies.
    • När FIFO-regeln är aktiv (First In First Out) in INSTÄLLNINGAR -> REAGENS OCH FÖRSVAR -> FÖRVALTNING AV PARTI. Då är du kommer se ett fel när du är väljer från olika partier.
    • När partiet har otillräckligt belopp kommer du att se ett fel.

• Om lotten har gått ut kommer du att se ett felmeddelande när du väljer partier.
  • Om du har mer än ett parti för reagenser som du ska använda, har du valet att välja det parti du vill ta bort kemikalien från. En liten pennikon kommer att visas bredvid kvantiteten där du kan välja det parti du behöver och du kommer att kunna välja parti från dropboxen.
  • Du har också möjlighet att nu se fler alternativ på receptkomponenten
    • NY! spela in data
    • NY! Risk- och säkerhetsdata av komponenten.
  • Du måste markera rutorna för att utföra receptet.
  • När du är klar med att välja alla alternativ kan du välja alternativ.
  • När du har kört receptet visas nedanstående popup-fönster, med 2 alternativ:

• 1. Detta tar dig till posten i respektive modul.
    • 2. Du kommer att se en pdf-rapport av ditt utförda recept.