Hur gör man kontrolldiagram? - LabCollector

← Alla ämnen

Kontrolldiagram hjälper oss att övervaka kvaliteten. Det är ett av de sju grundläggande verktyg som beskrivs för kvalitetskontroll. Sådana diagram kan användas för att avgöra om processen/utrustningen är stabil över tid. Kontrolldiagram hjälper till att hålla kontroll på instrumentets prestanda genom att använda ett QC/QA (Quality Control/ Quality Analysis) prov.

Ett kontrolldiagram har alltid tre rader som referens:
1. Centrallinjen för medel
2. Den övre raden för övre kontrollgräns
3. Den nedre linjen för nedre kontrollgräns

Baserat på dessa linjer och de plottade data kan du kontrollera om utrustningens prestanda är konsekvent, vilket är under kontroll eller variabel som är utom kontroll.

Vår LSM använder kontrolldiagram för att komma åt utrustningens prestanda och datatrenddiagrammet för provets prestanda. Dessutom ritar LSM en graf som utvärderas via en 6-Sigma-metod (förklaras nedan).

Skapa kontrolldiagram

Gå till LSM–>Hem–>Kontrolldiagram och klicka på 'Lägg till ett nytt diagram'

En popup-ruta kommer att visas där du måste välja test, parameter och utrustning en efter en.

Alternativen som kommer att visas i rullgardinsmenyn kommer att vara de prover som är markerade som QC/QA.

Diagrammet kommer att se ut som nedan.

• Brickan i diagrammet representerar TEST-namnet, parametrar och utrustningens namn.
  • I diagrammet representerar Y-axeln resultatvärden som skapas automatiskt.
  • X-axeln representerar datum och tid i timmar:minuter:sekunder av skapande på resultaten.
  • Diagrammet kan väljas för att representera värden från antingen de senaste två veckorna till förra året.
  • Du kan ladda ner grafen som en PNG-bild genom att klicka på nedladdningsskylten .
  • Smakämnen förstorar grafen till full eller största storlek.
  • Du kan ladda ner grafvärdena i CSV-fil genom att klicka på den här ikonen . *NY LSM v3.2171
  • Genom att klicka på ikonen kan du nu välja vilken standardavvikelsestapel du vill visa i din graf och redigera konfigurationen enligt dina krav. Du kan också tillämpa inställningen på alla dina grafer genom att markera rutan framför "Använd på alla datatrenddiagram". När du är klar kan du spara inställningarna. *NY LSM v3.2171
  • De färgade linjerna representerar sigmavärdena (6σ) det är standardavvikelsen. Ju fler standardavvikelser mellan processmedelvärde och acceptabla processgränser passar, desto mindre sannolikt är att processen presterar utöver de acceptabla processgränserna och att den orsakar en defekt. Detta är anledningen till att en 6σ (Six Sigma) process presterar bättre än 1σ, 2σ, 3σ, 4σ, 5σ processer. Den detaljerade förklaringen av standardavvikelsen i diagrammet visas ovan (grön).

För att göra ett kontrollschema för att kontrollera utrustningens prestanda med hjälp av LSM-tillägget, måste du följa vissa steg som beskrivs nedan.

Steg 1. Lägga till utrustning

Gå till LSM–>Admin–>Utrustning. Klicka på Lägg till för att infoga en utrustning.
(Du kan också klicka på länken för att se mer information om hur man lägger till utrustning)
Du kan också lägga till kategorin för utrustningen. Till exempel, om du är ett forskningslabb och har olika PCR-maskiner (polymeraskedjereaktion) och du vill kontrollera utrustningens prestanda över tid med hjälp av kontrolldiagram. För den här situationen kan du lägga till utrustningskategorin som PCR-maskiner och namnet på utrustningen kan vara Bio-Rad eller Thermoscientific, etc. beroende på företag eller typ av maskin.

Fyll i nödvändiga uppgifter och klicka på spara. Denna utrustning läggs till i LSM-utrustningslistan.

Steg 2. Skapa parametrar

Gå till LSM–>Admin–>Inställningar->Parametrar. Klicka på Lägg till parametrar.
(Du kan också klicka på länken för att se mer information om hur man lägger till parametrar)
Du kan lägga till parametrarna efter behov.

Kom ihåg att sätta "nivån" som test och "datatyp" som numerisk.

Steg 3. Skapa tester

Gå till LSM–>Admin–>Preferences–>Tests. Klicka på Lägg till test.
(Du kan också klicka på länken för att se mer information om hur man lägger till tester)
Lägg till detaljerna efter behov.

Viktigt steg är att testa utrustningen som ska användas. Denna utrustnings prestanda kommer att nås med hjälp av kontrolldiagram.

Se till att utrustningen inte är i underhåll och är i drift med kontrakt och garanti.

För att sätta in utrustningen, gå till protokoll och infoga kategorin Utrustning och klicka sedan på plustecknet för att infoga.

Mata in nödvändiga indata-, bearbetnings- och resultatparametrar och deras respektive intervall. Se till exempel nedan.
Parametern som vi sparade i steg 2 visas i rullgardinsmenyn. Klicka sedan på +-tecknet för att lägga till resultatparametern. Spara testet.

Steg 4. Skapa ett jobb

Gå till LSM–>Jobb–>Lägg till jobb.
Fyll i de obligatoriska fälten. Ställ in ordningen på "Jobb", välj de mottagna proverna "Ja". Klicka sedan på "Lägg till rad". Lägg till provet, skriv och testerna och klicka sedan på "Spara".

Klicka på "Alternativ" på provnivån–>Uppföljning–>Markera som QC/QA

När den är markerad som QC/QA visas en svart stjärna framför proverna. Efter att ha skapat diagrammen kan du klicka på den här bilden för att se diagrammet.

Efter detta klickar du på "Alternativ" på jobbnivå och väljer "Öppna". Ett popup-fönster öppnas med jobbdetaljerna. Klicka på testnamnet under provet.

När du klickar på testnamnet visas nedanstående popup där du behöver välja utrustning under 'Protokoll & Utrustning.

När du har "Spara och starta" kommer jobbstatusen att flyttas från "Tilldelad" till "Startad". Du kan fylla i måtten som du vill fylla i resultatflikexemplet som bilden nedan.

Lägg till "Värde" som erhållits under testet under resultatparametern.

När jobbet är slutfört och efter att det har "validerats" kommer jobbets status att ses som Godkänt.

Jobbet måste slutföras och godkännas för att skapa kontrolldatadiagram.

När alla steg är slutförda kan du skapa diagrammet enligt beskrivningen ovan.