Kuinka tehdä ohjauskaavioita? - LabCollector

← Kaikki aiheet

Kontrollikartat auttavat meitä valvomaan laatua. Se on yksi seitsemästä laadunvalvonnan perustyökalusta. Tällaisten kaavioiden avulla voidaan määrittää, onko prosessi/laitteisto vakaa ajan mittaan. Ohjauskartat auttavat pitämään laitteen suorituskyvyn tarkistuksen käyttämällä QC/QA (Quality Control/ Quality Analysis) -näytettä.

Ohjauskaaviossa on aina kolme viivaa:
1. Keskiviiva keskimäärin
2. Ylempi ohjausrajan ylärivi
3. Alarivi alarajalle

Näiden viivojen ja piirrettyjen tietojen perusteella voit tarkistaa, onko laitteen suorituskyky johdonmukainen, mikä on hallinnassa tai muuttuja, joka ei ole hallinnassa.

LSM:mme käyttää ohjauskaavioita laitteiden suorituskyvyn tarkastelemiseen ja datan trendikaaviota näytteen suorituskyvylle. Lisäksi LSM piirtää graafin, joka arvioidaan 6-sigman lähestymistavalla (selvitetty alla).

Luo ohjauskaavioita

Siirry kohtaan LSM->Home->Control Charts ja napsauta 'Lisää uusi kaavio'

Näkyviin tulee ponnahdusikkuna, jossa on valittava yksitellen testi, parametri ja laitteet.

Avattavassa luettelossa näkyvät vaihtoehdot ovat näytteet, jotka on merkitty QC/QA.

Kaavio tulee näkyviin kuten alla.

• Kaavion ruutu edustaa TEST-nimeä, parametreja ja laitteen nimeä.
  • Kaaviossa Y-akseli edustaa tulosarvoja, jotka luodaan automaattisesti.
  • X-akseli esittää tulosten luomispäivämäärää ja kellonaikaa tunnissa:minuuteissa:sekunteina.
  • Kaavio voidaan valita edustamaan arvoja joko viimeiseltä kahdelta viikolta viime vuoteen.
  • Voit ladata kaavion PNG-kuvana napsauttamalla latausmerkkiä .
  • - suurentaa kaavion täyteen tai suurimpaan kokoon.
  • Voit ladata kaavion arvot CSV-tiedostona napsauttamalla tätä kuvaketta . *UUSI LSM v3.2171
  • Klikkaamalla -kuvaketta, voit nyt valita, minkä keskihajonnan palkin haluat näyttää kaaviossasi, ja muokata määritystä tarpeidesi mukaan. Voit myös käyttää asetusta kaikkiin kaavioihisi valitsemalla "Käytä kaikkiin datatrendikaavioihin" -kohdan edessä olevan valintaruudun. Kun olet valmis, voit tallentaa asetukset. *UUSI LSM v3.2171
  • Värilliset viivat edustavat sigma-arvoja (6σ) eli keskihajonta. Mitä enemmän standardipoikkeamia prosessin keskiarvon ja hyväksyttävien prosessirajojen välillä sopii, sitä epätodennäköisempää on, että prosessi toimii yli hyväksyttävien prosessirajojen ja aiheuttaa vian. Tästä syystä 6σ (Six Sigma) -prosessi toimii paremmin kuin 1σ, 2σ, 3σ, 4σ, 5σ prosessit. Kaavion keskihajonnan yksityiskohtainen selitys on esitetty yllä (vihreä).

Jotta voit tehdä ohjauskaavion laitteen toiminnan tarkistamiseksi LSM-lisäosaa käyttämällä, sinun on noudatettava tiettyjä alla kuvattuja vaiheita.

Vaihe 1. Laitteiden lisääminen

Siirry kohtaan LSM–> Järjestelmänvalvoja–> Laitteet. Lisää laite napsauttamalla Lisää.
(Voit myös napsauttaa linkkiä nähdäksesi lisätietoja kuinka lisätä laitteita)
Voit myös lisätä laitekategorian. Jos olet esimerkiksi tutkimuslaboratorio ja sinulla on erilaisia ​​PCR-laitteita (polymeraasiketjureaktio) ja haluat tarkistaa laitteiden suorituskyvyn ajan mittaan käyttämällä ohjauskaavioita. Tässä tilanteessa voit lisätä laiteluokan PCR-koneiksi ja Laitteen nimi voi olla Bio-Rad tai Thermoscientific jne. riippuen yrityksestä tai konetyypistä.

Täytä vaaditut tiedot ja napsauta Tallenna. Tämä laite on lisätty LSM-laiteluetteloon.

Vaihe 2. Parametrien luominen

Siirry kohtaan LSM->Admin->Preferences->Parameters. Napsauta Lisää parametreja.
(Voit myös napsauttaa linkkiä nähdäksesi lisätietoja kuinka lisätä parametreja)
Voit lisätä parametreja tarpeen mukaan.

Muista laittaa "taso" kohtaan Test ja "data Type" numeroksi.

Vaihe 3. Testien luominen

Siirry kohtaan LSM->Järjestelmänvalvoja->Asetukset->Testit. Napsauta Lisää testi.
(Voit myös napsauttaa linkkiä nähdäksesi lisätietoja kuinka lisätä testejä)
Lisää tiedot tarpeen mukaan.

Tärkeä askel on testata laitteet, joita käytetään. Tämän laitteen suorituskykyä tarkastellaan ohjauskaavioiden avulla.

Varmista, että laite ei ole huollossa ja että se on toiminnassa sopimuksen ja takuun kanssa.

Lisää laite siirtymällä protokolliin ja lisäämällä Laitteet-luokka ja napsauttamalla plusmerkkiä lisätäksesi.

Syötä tarvittavat syöttö-, käsittely- ja tulosparametrit ja niitä vastaavat alueet. Katso esimerkiksi alla.
Vaiheessa 2 tallentamamme parametri tulee näkyviin avattavaan valikkoon. Napsauta sitten +-merkkiä lisätäksesi tulosparametrin. Tallenna testi.

Vaihe 4. Työpaikan luominen

Siirry kohtaan LSM->Työ->Lisää työ.
Täytä vaaditut kentät. Aseta tilaukseksi ”Työ”, valitse vastaanotetut näytteet ”Kyllä”. Napsauta sen jälkeen "Lisää rivi". Lisää näyte, kirjoita ja testit ja napsauta sitten "Tallenna".

Napsauta "Asetukset" näytetasolla -> Seuranta -> Merkitse QC/QA:ksi

Kun merkintä on QC/QA, näytteiden eteen ilmestyy musta tähti. Kun olet luonut kaaviot, voit napsauttaa tätä kuvaa nähdäksesi kaavion.

Napsauta tämän jälkeen "Asetukset" työtasolla ja valitse "Avaa". Näkyviin tulee ponnahdusikkuna, jossa on työn tiedot. Napsauta Näytteen alla testin nimeä.

Kun napsautat testin nimeä, alla oleva ponnahdusikkuna tulee näkyviin, jossa sinun on valittava laitteet kohdasta Protokolla ja laitteet.

Kun valitset "Tallenna ja aloita", työn tila muuttuu 'Assigned' -tilasta "Aloitettu". Voit täyttää mittaukset, jotka haluat täyttää tulosvälilehden esimerkissä alla olevan kuvan mukaisesti.

Lisää tulosparametriin testin aikana saatu arvo.

Kun työ on valmis ja kun se on "vahvistettu", työn tilaksi katsotaan Hyväksytty.

Työ on suoritettava ja hyväksyttävä ohjaustietokaavion luomista varten.

Kun kaikki vaiheet on suoritettu, voit luoda kaavion yllä kuvatulla tavalla.